High Street, Landbeach

Projects

High Street, Landbeach

Image

High Street, Landbeach

Year: 2017
Client: Private
Location: Landbeach
Sector: Residential
Status: Completed

We were commissioned to design a sustainable and unique family home on a brownfield site that lies on the edge of the green belt. Our client’s brief was to design a modern, warm and environmentally friendly house that suited the needs of modern family living and their changing lifestyles.

Our design took precedent from local barn structures with large open plan living, double height spaces and attic rooms. Solid timber reveals are punched into the vertical larch timber cladding, framing views of the fields beyond. The larch timber cladding wraps around the building, becoming a screen to the rear of the house, to create a covered outdoor area and provide solar shading.

The material selection for the project has taken influence from the surrounding natural environment and geology of the site. This has been taken and used in a contemporary way to give the building a physical relationship to its area. The use of timber cladding creates a natural link to its surroundings, whilst the simple use of anthracite standing seam zinc gives a subtle contrast against the facades and a contemporary interpretation of corrugated steel roofing to the traditional barn form.

Cross-laminated timber is proposed for the primary structure of the house; this pre-fabricated construction method reduces time and disruption on site as well as providing flexible internal finishes. This is a sustainable and innovative material, and combined with the generation of renewable energy through photovoltaics and solar thermal panels on the pitched roof, helps create a contemporary home which remains connected to the surrounding village and landscape.

Date

18 January 2016

Tags

Houses